Spelberoende

Vad har spelberoende med den nya spellagen att göra? En hel del faktiskt.

För den som aldrig varit beroende kan det vara svårt att förstå hur någon kan bli så uppslukad av någonting att de riskerar både pengar och hälsa för att komma över det de vill ha. Men beroende är en besvärlig sjukdom.

Beroende triggas av hjärnans belöningscentrum. Det är detta område i hjärnan som börjar aktiveras när vi upplever någonting som vi tycker är behagligt. Ett exempel på detta är ruset som uppstår vid berusning eller vid sexuell tillfredsställelse. Men det är inte bara droger och sex som kan aktivera denna del av våra hjärnor. Det kan även spel göra och det är därför det finns personer som kan bli beroende.

Vad har bonusar med beroende att göra?

Vid en första anblick kan det tyckas som om bonusar och beroende borde vara helt oberoende av varandra. Men faktum är att bonusar i många fall finns där för att locka spelare att spela ännu mera och sätta in mer pengar på sitt konto. Det innebär att lockelsen att spela ökar.

Det stora antalet kampanjer som tidigare fanns på casinon innebar också att spelare som försökte avhålla sig från att spela hela tiden lockades tillbaka med erbjudanden om mer bonusar och fler free spins. Alltså rena motsatsen till vad de egentligen behövde. Och alla som någonsin försökt sluta med exempelvis rökning eller att äta godis vet precis hur svårt det kan vara att stå emot när någon dinglar med precis det man vill ha direkt under näsan på en. Då är det där med självbehärskning plötsligt inte så enkelt längre.

Det var av den här anledningen som den svenska spellagen utformades som den gjorde. Tanken var helt enkelt att minska riskerna för att fler personer hamnar i ett spelberoende.